Passagerer eller chauffør

På den ene side har jeg lige siddet og fortalt min søster, hvor rart det er, at der er andre som har styrringen på vores forløb, nu hvor vi igen er startet i IVF. At jeg på en måde nyder, at jeg ikke skal gøre andet, end at passe godt på mig selv og tage min medicin, for så er det andres ansvar “alt det andet”, som gerne skulle hjælpe mig med at blive gravid.

Og det er også meget rart. Følelsen af stress var klart højere, dengang vi skulle tvangs-knalde i døgndrift rundt om ægløsningstidspunktet, for derefter at afvente i dødsangst (bogstavelig talt), for at finde ud af om den eventuelle gravidetet ville sætte sig udenfor livmodere, igen igen. Det er noget andet nu, hvor vi blot skal passe lægetider og medicin, men derudover ikke så meget andet (og det er egentlig også rigeligt).

Men… måske er jeg alligevel mere på vagt, end jeg tror. For der er en ting jeg tydeligt husker, fra sidst vi var samme sted. Nemlig at velmenende og top-professionelle læger også begår fejl. Eller glemmer at give informationer, eller antager, at man ved hvad der skal ske. Og at man derfor aldrig må være bange for, at stille spørgsmål til det som foregår, selvom man føler sig pisse irriterende og i vejen. Men der sker selvfølgelig småfejl og misforståelser, også i denne verden. Og derfor er det måske ikke helt tåbeligt, at sikre sig at man er nogenlunde med på, hvad der foregår.

Seneste eksempel i rækken opstår, da jeg igår gennemgår min medicinbeholdning. Jeg synes pludselig ikke, at jeg kan få mængden af Orangutal til at stemme. Det er dét præparat, som sikrer at jeg ikke får ægløsning for tidligt. Jeg har kanyler nok til og med lørdag – men skal først på klinikken søndag eftermiddag – og tage medicinen tidligt om morgenen. Det kan med andre ord ikke lade sig gøre at få til at gå op.

Så jeg kan enten vente og håbe, at det ikke er en fejl og at jeg ikke risikerer for tidlig ægløsning. Eller jeg kan ringe til klinikken og dobbeltjekke, om lægen har lavet en tanketorsk. Jeg gør det sidste – og det er godt – for uden Orangutal ville vi risikere, at forsøget gik i vasken. Receptionisten beder mig om at hente en nød-kanyle på nærmeste apotek hurtigst muligt.

Så langt så godt. Og måske var der slet ingen skade sket, hvis ikke jeg havde tænkt over fejlen. Men det er rart, at vi ikke skal tage chancen. Og det er rart at få bekræftet, at det var ok at være irriterende og ringe til klinikken og forstyrre dem, selvom jeg var lidt i tvivl.

Ps: Når jeg genlæser det gamle indlæg, som jeg linker til i teksten ovenfor, bliver jeg næsten helt forskrækket over, hvor meget jeg lyder som en strid kælling. Puha, jeg får faktisk lidt røde øre. Men sandheden er nok den, at teksten stammer fra en tid i mit liv, hvor jeg var både presset og ulykkelig – og derfor formentlig til tider også virkelig strid og urimelig. Jeg sender en kærlig tanke til alle de, som måtte bære over med mig, igennem tiden.

Advertisements

2 thoughts on “Passagerer eller chauffør

  1. God pointe. Problemet er bare at når man står i en følelsesmæssig svær og sårbar position så kan det være svært at tage styringen og stille spørgsmål. Mens vi var i behandling skrev jeg løbende alle mine tanker og spørgsmål ned og tog papiret med til scanninger og undersøgelser – det hjalp mig med at huske det hele og sikre at vi ikke blev fejet af og skubbet hurtigt ud af døren af en læge som havde lidt for travlt.

    Like

    1. Det er lige på kornet – for det er netop dét man ikke altid har overskud til, som du skriver. Og man er måske også “trænet” i at have tillid til sundhedssystemet (hvilket er godt og de er jo for 98% vedkommende vanvittigt dygtige), men det er et travlt og presset system, og der sker (selvfølgelig) fejl. Og der findes ting, som bare ikke er særlig geniale. Din metode kan jeg kun tilslutte mig, for når man selv er påvirket og usikker, så er det alt for nemt at glemme de spørgsmål, man ellers kom med!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s