Udvidet basistilbud…

Den anden uge var jeg ved lægen. Den dér første samtale, hvor man får lavet vandrejournal og sådan. Jeg havde trukket den så længe som det overhovedet kunne lade sig gøre. Jeg skal bare ikke rigtigt nyde noget af flere journaler og lægeaftaler, som alligevel skal aflyses når det hele går op i røg. Nå, men afsted kom jeg da.

I dagene op til havde jeg tænkt på, at jeg ville blive nødt til at sige noget om, hvordan jeg egentlig gik og havde det, og hvordan min angst og nervøsitet for at det igen skal gå galt, desværre alt for ofte får lov til at overskygge alt andet. Jeg har lært at man skal banke lidt markant i bordet hos min læge, for at trænge igennem. Han er af gammel skole og synes ikke at have for meget tilovers for de “psykiske” aspekter af hans patienters velbefindende. Eksempelvis har jeg virkelig skulle tigge og bede om bare én enkelt tryghedsscanning i denne graviditet – trods min forhistorie. Af samme grund havde jeg også på forhånd talt med en bekendt, som har været turen igennem, og hun rådede mig ganske klogt til at “kræve” lidt ekstra opmærksomhed.

Skæbnen ville at min normale læge var optaget, og at jeg derfor kom ind til en anden end jeg plejer. En sød og moderlig ældre dame, som jeg med det samme ret godt kunne lide. Som jeg desværre har fået for vane (fordi alt hvad der handler om lægebesøg og graviditeter har desværre fået denne effekt på mig), nåde jeg knapt ind af døren, før tårene stod i stride strømme ud af øjnene på mig.

Det blev således slet ikke nødvendigt med en “banken i bordet” – hun var simpelthen så sød og tålmodig, og noterede omhyggeligt det hele ned, efterhånden som jeg hikstende og spruttende gennemgik min kulsorte historie.

Jeg hader at sidde i disse situationer. Jeg bryder mig ikke om at tale om fødested, graviditetsgener eller kostråd. Min hjerne forstår jo for filan ikke, at jeg er gravid! Og den har ikke accepteret at der er en chance for, at jeg bliver ved med at være det – indtil der eventuelt kommer en baby ud af det i den anden ende. Jeg føler mig skyldig over at sidde der og “spille gravid” – jeg føler at jeg frister skæbnen langt ud over det tilladte.

Et kvartér senere gik jeg lettet derfra – nu med lægeordineret omsorg i lommen! Desuden også med en henvisning til en ekstra tryghedsscanning “hvis jeg fik behov“, som hun sagde. Den ekstra omsorg består i at hun henviste mig til et såkaldt “udvidet basistilbud” på Rigshospitalet – hvilket jeg i første omgang forstod handlede om noget ekstra jordemodertid og en lidt tættere opfølgning, samt eventuelle ekstra scanninger senere i graviditeten. Jeg tvang al stolthed i mig og takkede ja med kyshånd!

Det lød præcis som noget, der kan være med til at hjælpe mig igennem den kommende tid. Også selvom jeg ikke helt præcist ved hvad det vil indebære – andet end nogle flere af de dér lægebesøg, som jeg ikke er så glad for. Jeg må sgu nok hellere se at komme over det…

Advertisements

2 thoughts on “Udvidet basistilbud…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s