Er gode råd dyre?

Næ, egentlig ikke…

Ikke når man er i fertilitetsbehandling, i hvert fald. Da bombarderes man snarere med alskens gode råd, fra alle tænkelige sider og vinkler. Det har jeg tidligere rablet over, i et andet indlæg.

Ved siden af alle de mange mulige – og umulige – råd jeg har modtaget uden at have bedt om dem, er der gengæld et par helt centrale ting, som jeg gerne ville have vist på forhånd. Nu hvor jeg igennem min ungdom brugte forholdsvis meget energi på ikke at blive gravid, kunne det have været rart med et lille “heads up”, om et par af livets mere barske realiteter.

Derfor har jeg efter bedste evne forsøgt at formulere et par af de ting, som jeg gerne selv ville have vist, for bare et års tid siden.

1) Der findes ingen garanti for, at du kan få børn. Lige meget hvad omverdenen forsøger at trøste dig med, er der ingen som med sikkerhed kan love, at du bliver mor til dit eget biologiske barn. Det er den usikkerhed, som du i nogen tid skal lære at leve med. It blows!

2) This will either make you or break you. Forstå mig ret – du kommer til at overleve kampen, selvfølgelig gør du det! Men til tider vil det ikke føles sådan. Undervejs vil du blive i tvivl om meningen med det hele – mange gange. Brug tid på din selv og dine tanker – også de mere ærgerlige af dem. Lad være med at bruge for mange kræfter på krav til dig selv om, hvordan du skal tænke og føle. Det skal omverdenen nok klare for dig.

3) Nej, du er ikke pylret, sart, eller helt igennem hysterisk. At være i fertilitetsbehandling er umenneskelig hårdt, men det opdager man ofte først, når man står lige midt i det og er ved at drukne. Ufrivillig barnløshed er sgu ikke for børn (Sorry… den var oplagt!). Du er ikke alene i verden. Det meste af det du tænker, har andre tænkt og følt før dig.

4) Du er ikke verdens dårligste menneske, når du bliver pisse hamrende jaloux over din kusines graviditet, eller når du slet ikke kan overskue den barnedåb, som du er inviteret til i næste måned. Du er ikke ond, du er bare ked af det. Sig det højt, hvis du magter det – de fleste med en snert af medfølelse, vil faktisk godt kunne forstå dig.

5) Du kommer til at skændes med din kæreste, hvis du har sådan én, når alt er hårdt og håbløst. Kombinationen af at være under pres, dyrke skemalagt sex og i øvrigt have forskellige måder at bearbejde frustrationerne på, giver anledning til horder af misforståelser. Men I risikerer også at komme styrkede ud af suppedasen.

6) Det kommer til at gå ud over dit arbejde, fordi du kommer til at være såvel fysisk om psykisk fraværende. Du kan ikke klare det hele alene, og det nytter ikke at lyve. Fortæl så meget som du orker, men meld som minimum ud, at der er en årsag til dit fravær. Du ved desværre ikke, hvor længe det her kommer til at vare.

7) Du kan ikke styre andre folks behov, for at give dig gode råd med på vejen (nærværende liste eksklusiv, selvfølgelig!). Heller ikke selvom andres manglende forståelse for hvad du oplever, til tider kan gøre ondt. De mener det godt, når de siger, at du “bare skal tænke på noget andet” eller “huske at være positiv”. Men! Du kan selv vælge hvad du vil lytte til – og det er i øvrigt okay at sige fra, hvis folk er for tåbelige at høre på.

Tilføjelser til listen er som altid velkomne, hvis I sidder og brænder inde med noget. Så vil jeg smutte ud i den forbandede virkelighed så længe, og se om ikke der findes noget, som kan aflede mine tanker for en stund. Måske skulle man prøve kræfter med det dér arbejde, som de andre taler så meget om….

Advertisements

12 thoughts on “Er gode råd dyre?

   1. Ja, for Søren! Troede mand, job, børn, hus, viden om blomster og vilde madlavningsskills kom helt automatisk, når man bevægede sig op i slut 20’erne. Der blev jeg snydt – intet kommer af sig selv udover alderen..

    Like

   2. Det samme med den sunde økonomi og den med at have regnet meningen med det hele ud – men vupti, så blev man 30 and none the wiser :-) Tænker at det hele må komme når vi bliver 40 i stedet så… Undtagen den med børn, den må gerne komme LIGE NU!!!

    Like

 1. Jeg håber at du i ny og næ ofrer lidt knaster på en full body massage. Ved ikke hvor det kom fra.. det kunne jeg virkelig godt unde dig og jeg ved hvor fantastisk jeg selv har det bagefter. Nogen gange er massagerne lige præcis så lange, at man kommer over det der “der-er-en-fremmed-der-rører-ved-min-krop – og-hvad-tænker-han/hun-mon?” -punkt og begynder at nyde sin egen krop og synker helt ind i varmen.

  Like

 2. Pingback: ErDuHerIkkeSnart?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s