Du må ikke spise havregryn…

Måske jeg træder ind på et farligt territorium med dette indlæg. Der er nok ca. ligeså mange holdninger til dette emne, som der er til religion. Måske flere – og nogenlunde ligeså fanatiske. Jeg håber at I vil tage det med et smil, hvis I er lodret uenige :-)

Det handler om mad – altså den kost man skal/ikke skal, bør/ikke bør, spise/ikke spise, når man forsøger at blive gravid. Alle I som har prøvet at være i min situation – og måske særligt de med PCO(S), kender til at blive bombet med (kost)råd. Alle har deres helt unikke tip eller trick til, hvad du bare lige skal spise eller gøre, for sådan blev de nemlig selv gravide – eller kender nogen, som gjorde.

Jeg må hellere bekende kulør. Den eneste bog på området jeg oprigtigt har forsøgt at læse var “Spis Dig Gravid”. Jeg læste den ikke færdig. Få bøger kan give mig så meget lyst til at hoppe i havet. Ud over dens virkelig irriterende tone, så kunne jeg ikke slippe tanken om, hvor smart det var fundet på af forfatterne. Men ikke desto mindre: mine sammenvoksede æggeledere bliver vel for fanden ikke mindre sammenvoksede af, at jeg ikke spiser havregryn?

Alligevel gør man jo alt hvad man kan, ikke? Man er jo villig til hvad som helst, hvis det kan hjælpe. Hvis bare det var så let, at man bare skulle undgå sukker og kulhydrater – så ville det da give en følelse af kontrol og at man for en gangs skyld selv kunne gøre noget.

Jeg har selv været hele møllen rundt: kost, motion, ingen motion, akupunktur, mere kost, særlige vitamintilskud, nul sukker, nul koffein, nul alkohol, det hele! Den dårlige samvittighed bliver ens nærmeste ven, for det er jo nærmest umuligt at gøre det godt nok. I øvrigt er der som bekendt ikke meget enighed på området, så held og lykke med at regne ud, lige præcis hvilke råd der er bedst at følge.

Da jeg første gang mødtes med lægerne på Rigshospitalet, kunne jeg derfor ikke dy mig. Jeg bad om deres ærlige, faglige vurdering. De tøvede lidt – hvorefter de spurgte om jeg havde en brændeovn – til bogen, vel at mærke. I kid you not! De vurderede, at hele bølgen af “spis sådan her og så – vupti” var både ubrugelig og udokumenteret. De foreslog, at man brugte sin sunde fornuft og huskede at forkæle sig selv en gang i mellem. Se – det er noget jeg kan forholde mig til! Det giver mening for mig, at kroppen gerne må have det godt, for at give frugtbarheden de bedste betingelser: Hvis du er overvægtig, er det smart at tabe sig, hvis du ryger, er det smart at holde op, og så fremdeles…

Siden da har jeg besluttet at droppe alle regler og forbud. Jeg tænker mig om: Lever forholdsvis sundt, ryger ikke, dropper stort set alkohol, holder kaffen på et lavt niveau, motionerer i moderate doser, osv. – men ingen forbud, ingen tro på mirakelkure, men mest af alt: ingen stress og frustrationer over alt det jeg ikke må, og alle de råd som alligevel ikke er til at hitte logisk rede i.

Det mest brugbare råd er måske: Find den model du synes, at du har det godt med, og prøv at huske på ikke at gøre livet alt for surt for dig selv undervejs. Velbekomme!

PS: Jeg kom måske til at ryge en smøg på min 30 års fødseldag for et par uger siden. Måske.

Advertisements

2 thoughts on “Du må ikke spise havregryn…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s